АДЛЕР - Наеми и продажби на недвижими имоти


Продажби

Наеми

Региони

Локации

Ексклузивни оферти

Апартаменти

Ваканционни имоти

Парцели

Бизнес имоти

Къщи

Недвижимость в Болгарии  >>>

Валутни курсове

USD / BGN : 0,0000

EUR / BGN : 1.9557

GPB / BGN : 0,0000

CHF / BGN : 0,0000

RUB / BGN : 0,0000

JPY / BGN : 0,0000


Кола под наем

Бургаски Имоти

За нас

 

АДЛЕР ЕООД е агенция за недвижими имоти, специализирана в консултацията и посредничеството при сделки с недвижими имоти в град Бургас и Южното Черноморие на Република България.

Екипът на агенцията ще Ви бъде полезен с дългогодишния си опит в сферата на недвижимите имоти и особено на пазара в Бургаски регион и Южното Черноморие. Агеницята посредничи при сделки купува, продава, наема и отдава под наем, а също така прави всякакви консултации, свързани с недвижима собственост във всички сегменти на пазара на недвижими имоти, а именно готови апартаменти и бизнес имоти или в строеж, къщи, ваканционни имоти, земеделски земи, урегулирани парцели за строителство, къщи, вили, офиси, търговски площи, партерни помещения, магазини, заведения, аптеки, фризьорски и козметични студия, лекарски кабинети и много други.

Главна цел, която сме си поставили като екип е да предлагаме на нашите клиенти актуални и качествени оферти, както и професионално обслужване, което да осигури сигурността на клиента през целия му път от решението за придобиване на имот до окончателната му покупка, съответно продажба или наемни отношения. Нашите клиенти могат да разчитат на пълно съдействие и обективно мнение от страна на екипа на агенция АДЛЕР.

Агенцията предлага на клиентите си също Управление на имоти, съдействие за ремонтно-довършителни работи, строителство, обзавеждане, застраховане, счетоводни услуги, адвокатски услуги и други, свързани с недвижимите имоти дейности.

 

 

Връща се инвестицията в зелено

Ще продължи стабилизацията на пазара


Интервю на Силвия ШАТЪРОВА с управителя на Адлер - Иван Червеняков

 

Иван Червеняков е  магистър по международно стопанско управление, бакалавър по икономика на туризма, има следдипломна квалификация по политически науки и мениджмънт. Основател на „Адлер ЕООД" с основна дейност „Консултации при покупко-продажба на недвижима собственост", управление и инвестиционна дейност. От 2003 година фирмата се занимава  с  покупко-продажба и инвестиция в недвижима собственост. Разполага със сайтове на български, руски и английски език. В „Адлер" ЕООД работят 10 високообразовани и квалифицирани служители, с дългогодишен професионален опит, предимно в сферата на недвижимите имоти, правото и управлението.

 

- Г-н Червеняков, в началото на 2012 година усеща ли се раздвижване на пазара на недвижими имоти?
- Това е процес, който се наблюдава от няколко години. Първо имаше  сериозна тенденция за спад, след което се навлиза в равновесната си точка и започва да се стабилизира пазарът, защото е свързан с процеса на придобиване на имущество с различни цели, дали за лично ползване, печалба или инвестиционна дейност. Наблюдава се пълно възстановяване на пазара в Европа, като мога да дам няколко примера във Великобритания на цени с не много високи стойности. Другите примери са прибалтийските републики-Литва, Латва и Естония. Там има значим ръст, който е показателен, че секторът се възстановява. На този етап в началото на 2012 година не бих искал да  споменавам думата криза. Ако трябва,  ще говорим в минало време, за да можем да очертаем перспективите.

 

- Какво може да се каже за пазара в България?
- Бургас е един от малкото градове, които не са засегнати в кризата, защото все още продължаваме да сме на трето място. Преди кризата цените ни бяха изравнени с Русе, даже имаше един момент, в който там бяха по-високи. За 2012 година  почти е сигурно, че магистралата ще заработи в началото на лятото. Това означава, че потокът от хора ще се увеличи. Предстои да се отворят два търговски центъра, които може би като търговски площи ще са повече от капацитета на населението в областта. Това означава, че имаме вътрешна миграция към града.  Хора от областта и близките населени места ще проявяват интерес към Бургас. Реконструкцията на летището, големият проект, който ще бъде започнат в ЛУКйл,също допринася като макрорамка на ситуацията за този пазар. Ще има нови работни места и нови хора, които ще се съсредоточат към Бургас,  и това ще допринесе до търсенето на имоти, първо под наем. Тенденцията е пазарът да се увеличава като количество, защото на този етап е постигнал равновесната си точка и е стабилизиран. Не може след спад да има възход, първо се появява равновесие. Наблюдават се и ситуации, в които самите купувачи не изчакват  дълго време и не се правят толкова отстъпки -драматични в цифрови изражение. Всичко влиза в едни нормални рамки. Взима се по-бързо решение, предлага се една коректна цена с нормална отстъпка. Другото важно нещо за града ни е, че имотите, които ги има, се изчерпват, а новото строителство е слабо.

 

- Говорим за малко предлагане?
- Имаме предлагане, но единично, а не масово предлагане на имоти, както във Варна и София. Там виждаме луксозни сгради, луксозни офис - части, което създава друга среда. Това при нас липсва и затова аз съм оптимист за връщане на интереса към инвестиция в зелено. Това,  разбира се,  е силно казано, защото сградите, които се строят, не са много големи, бързо излизат на кота нула. Може чрез допустим риск да се направи една добра инвестиция. Друго важно и съществено е капиталовата програма на общината. Според нея във всеки комплекс се правят площадки, детски градини, улици. В центъра ще се изгради паркингът на площад„Кирил и Методий".  Виждам като положителна тенденция, че се влагат усилия Бургас да придобие облик на туристически център с новия  проект, който ще обнови моста и остров Света Анастасия. Бургас се развива в положителна посока, има знакови сгради и съоръжения, които ще заработят и градът ще стане по-красив. Към края на годината ще очакваме плавен ръст и  то на имоти, които са качествени на първо място с добра логистика. Така самите продавачи ще имат по-голямо самочувствие. Те ще са сигурни, че имотът им, който се продава на една нормална цена, ще бъде реализиран, а не спекулативно намален.

 

- Говорим за едно успокоение на пазара. За продавачите разбрахме, че има добра перспектива, а за купувачите?
- Винаги съм бил на мнение, че банковият сектор с този за недвижими имоти е неразривно свързан и вървят ръка за ръка. Даже мога да кажа, че една голяма част от приходите на банките идват от нашия сектор.  В България нямаме инвестиционни банки, освен една руска, която е отскоро на пазара. Останалите са търговски банки, които привличат депозити и раздават кредити. Почти всички банки предлагат продукти, свързани с пазара за недвижими имоти,  и лихви, които дават възможност за добър кредит. Най-важното е самият клиент да си е намерил подходящия имот. Банката ще предложи добро решение и вариант на клиента за покупка. Самите купувачи трябва да гледат на банките като партньори, но трябва добре да си договорят условията, за да няма изненади в бъдеще. Банковият сектор е отворен и подкрепя пазара, всичко е въпрос на индивидуални решения и купувачите да направят собствените си решения-какъв имот могат да придобият и колко време да го изплащат. Има към кой да се обърнат, за да получат необходимата сума, която не им достига. Трябва да се знае, че нивата на наемите не са най-ниските. Един качествен имот, който е добре обзаведен, струва скъпо. Аз лично очаквам повишаване на наемните цени. Заради новите проекти  хората ще си търсят жилища под наем. Проектът за реконструкция и новия терминал на летище Бургас е две години. Другият, който ще се изпълнява в ЛУКойл, може да е пет или десет години.  Това  ще доведе до  съсредоточени повече хора и  повишаване на наемните цени. Т.е., пак се връщам на въпроса, че на клиента му е по-изгодна покупка, отколкото наем. Основният извод, че клиентът, който е намерил добър имот,  може да открие в банката свой партньор и да осъществи сделката на живота си.

 

- Кризата само не влияе на чуждите купувачи, те са основният  играч на нашия пазар?
- Да не забравяме, че имаме сериозен руски пазар и мисля, че руските граждани, които са придобили имот,  ще стават все повече. Ние трябва да си направим собствения  избор дали в парковете и морската градина ще се разхождаме с руски съсобственици, които си живеят  в България и са изкупили добрите имоти,  или ще направим така, че да създадем микроклимат за развитие на бизнеса ни и програма за достатъчно работни места, които да бъдат добре платени. Самите българи трябва да мислят за купуване на  имоти, а не в един момент да станем място, където повечето собственици  не са български граждани. Според мен цените в България са подценени, в крайна сметка ние сме европейска държава и нашите цени много се различават от тези в близките ни европейски държави, рано или късно ще се постигне паритет. Може да не стигнат техните нива, но ще продължи стабилизацията и ще се повишат цените. И аз мисля, че чуждите граждани и затова купуват имоти в нашата страна. Не може да има такива драстични разлики. Един имот в Русия да струва 500 000 евро, а подобен в България да е 50 000 евро. Пазарът  ще се уравновеси и ние ще имаме нормални цени, каквито и там. Надявам се дотогава да имаме и нормални заплати.

 

- Тези цени обаче са на база покупателната способност на вътрешния пазар?
- През 2007 цените бяха на по-високи нива и тогава  бяха нормални за всички. Трябва да се върнем към онзи период, те да бъдат повишени, но и нормални. Това означава да работи икономиката, хората да бъдат с по-висок стандарт.  В момента  в нашия сектор се изисква висок професионализъм и високи критерии за брокер, трябва да си с езикови и технически умения. Минаха времената, когато имаше много консултанти и брокери и всички се стремяха да постигнат нещо, като си мислеха, че тази професия е лека.  Тя е една от най-трудните професии, работи се с хора, трябва да получиш доверие. Тези фирми, които смятат да се развиват,  би следвало да инвестират в образование, кадри, обучение.

 

- Имате ли сделка на годината за 2011 в своята лична класация?
- Разбира се, имаме сделка. Тя е за изграждане на логистична база на транспортна фирма, в началото на Бургас. Покупката беше на земеделска земя, която след приемане на Общия устройствен план  на Бургас беше отредена за многофункционално строителство и съоръжението ще бъде необходимо на целия град. Ние консултирахме и фирмата,  и банката. Покупката беше със сто процента банков кредит, стойността на сделката е 700 000 евро. Имаме и друга наша сделка, свързана с инвестиционна дейност на логистична компания.  Тя е до пътния възел „Юг". Фирмата там е  представител на влекачна техника за България. Тяхната инвестиция е доказателство, че бизнесът работи, че се развива и предлага продукт.

 

- Как ще се държи пазарът на недвижими имоти до края на годината?
- Аз лично смятам, че ще продължи стабилизацията. В края на годината броят сделки ще бъде повече, ако те са по-малко, означава,че ще ни е необходимо време за окончателно равновесие. Не очаквам драстично намаляне на цените, а само там, където са били надценени, и коригиране на тези, които са били подценени.

 

- Време ли е за продажба на имот?
- Трябва да има пазар, т.е.,  предлагане и търсене. Пазарът го регулира този процес. В момента предлагането е по-високо, отколкото търсенето, но ще се върви към изравняване. Преди 2007 година търсенето беше повече от предлагането и това доведе до създаването на този балон. Най-доброто положение е да има равновесие.

 

- Наблюдава ли се искане от страна на инвеститори за купуване на имоти за търговски и промишлени цели?
- Много е важно, че вече е факт ОУП-ът на града и всеки може да види и да си направи консултация в общината какви са строителните параметри. Какво е възможно,  дали инвестицията е осъществима или не.
През 2011 година бяха направени поправки в Закона за земеделските земи и  те показват, че се изключва възможността за спекула. Вече не може да купиш земя, да я преотредиш и да чакаш изгоден момент, за да  я продадеш. Има срок до три години, в който трябва да се поиска строително разрешение, което означава, че е нужен проект. До шест години трябва да е започнало строителството, в противен случай преотреждането на земята губи своя статут. Тези поправки ограничават спекулативните сделки, т.е.,  покупка с цел изчакване и бърза препродажба.  На кой не му се иска отсечката Бургас -Ветрен да заприлича на Цариградско шосе, там има закупени именно от транспортни фирми и шоурумове, но никой не смее да изгражда в момента. Част от земите там се преотредени. Написано е много ясно, че тези, които са купили земя и имат инвестиционно намерение трябва да спазват срокове затова.  Ние се опитваме да бъдем полезни и компетентни да кажем на бъдещите инвеститори, че тези закони за променени. Ако инвеститорът е реален, правим срещи с общината за това какво предстои и получават пълно съдействие.

 

- Какви ще са тенденциите при ваканционните имоти?
- Благодарение на руските купувачи секторът оцеля и продължи да се развива. Цените се нормализираха, има клиенти. Това, което е построено,  ще бъде реализирано, вече е въпрос на регулация от страна на правителството
докъде и как, за да не се получи това огромно презастрояване. Този процес трябва да е регулиран от държавата, клиенти не липсват, ще ги има. Не е лоша инвестиция да си купиш имот с изглед на море и да го ползваш, когато и както решиш.  Англичаните също допринесоха много за развитието на икономиката ни. В момента те са продавачи на голяма част от тях. Това са клиенти, които ние не трябва да игнорираме и трябва да имаме уважение към тях. Те отново ще се обърнат към страната ни.

 


Акценти

Имоти с намалени цени
Топ оферти за имоти

Продажби на жилища

Имоти с акт 16
Едностайни апартаменти в Бургас
Двустайни апартаменти в Бургас
Тристайни апартаменти в Бургас
Мезонети в Бургас
Многостайни апартаменти в Бургас
Апартаменти на морето

Продажби на бизнес имоти

Магазини в Бургас
Партери в Бургас
Офиси в Бургас
Заведения в Бургас
Складове и халета в Бургас
Фризьорски салони в Бургас
Лекарски кабинети в Бургас

Под наем

Едностайни апартаменти под наем
Двустайни апартаменти под наем
Тристайни апартаменти под наем
Многостайни апартаменти под наем
Мезонети под наем
Бизнес имоти под наем
Офиси под наем

Земи и къщи

УПИ в Бургас
Къщи в Бургас
Земеделски земи в Бургас
Земеделски земи в селата (Бургас)
УПИ в селата (обл. Бургас)
Къщи в селата (обл. Бургас)
Парцели извън Бургас